Puu on jurvalaisten muovailuvahaa

Jurva on käsityöpitäjä. Kulttuurialan koulutusta on annettu vuodesta 1911 lähtien, jolloin Etelä-Pohjanmaan kiertävä Mieskäsityökoulu eli Veistokoulu aloitti tuolloin toimintansa. Koulutusperinnettä Jurvassa on ylläpidetty yli sadan vuoden ajan.

Koulutus on pääosin siirretty Kurikkaan, mutta onneksi osaajia onneksi löytyy, niin nuoremmassa kuin vanhemmassakin polvessa. Kokoonsa nähden Jurvassa on todella paljon huonekalualan yrityksiä. Jurvan Eläkeliiton jäsenissäkin on paljon alan ammattilaisia, entisiä mieskäsityökoulun kasvatteja.

Taiturit houkuteltiin uudestaan puutöihin puheenjohtaja Mirja Airakselan saatua haasteen lehmäparaatiin osallistumisesta. Puisen lehmän valmistus oli itsestään selvä asia, oman kunnan erityisosaamista haluttiin tuoda esille.

Tekijäporukkaan saatiin mukaan Mauri Syrjälä, Reijo Ihanamäki, Heimo Lehtola, Martti Parkkamäki ja Heikki Rinta-Paavola. Lehmän muodon löytämisessä ryhmää auttoi kädentaitojen ammattilainen Niina Niemi.

Lehmällä on kokoa ja näköä: sen koko pituus on 223cm ja korkeus 130cm. Valko-ruskea lehmä on valmistettu vanerista ja sen nimi on Mansikki. Jurvan lehmä äänestettiin Eläkeliiton liittokokouksen lehmäparaatin ja näyttelyiden toiseksi komeimmaksi lehmäksi, eikä ihmekään. Mansikki herätti huomiota jo paraatissa: Jussipaitaiset tekijät, Mauri ja Reijo ohjasivat eläintä oikeaan suuntaa, paimentyttöjen astellessa reippaasti muutaman askeleen päässä.

Paraatin jälkeen lehmä on ollut esillä Jurvan markkinoilla, jossa ihmiset saivat arvailla eläimen ympärysmittaa. Ennen ympärysmitta näet määritteli sen, kuinka paljon eläimestä maksettiin. Kuinkas ollakaan sentilleen oikean mitan arvasi entinen teurastaja.

Jurvan lehmää on jo ostateltu. Yhdistyksen väki ottaa kyllä tarjouksia vastaan, vaikka onkin sitä mieltä, ”ettei sitä lypsävää lehmää sovi tappaa."