Huovutus

Käytettävät materiaalit

  • Mäntysuopaa tai marseillesaippuaa
  • Lämmintä vettä (noin 40 astetta)
  • Astia vedelle
  • Villaa, menekki esim. 150g/hattu
  • Muut materiaalit: Langanpätkiä (esim. villalankaa, konekirjontalangat), erilaisia kuituja, harsomaisia kangastilkkuja
  • Sakset
  • Suojamuovi tai kerni pöydälle
  • Käsipyyhe 1-2kpl

Huovutuksen perusohje

Yleistä:

Villaa myydään tavallisimmin karstalevynä. Karstalevyssä on useita ohuita villakerroksia päällekkäin. Villan kuidut on harjattu samaan suuntaan.  Paksusta karstalevystä voi helposti irrottaa erillisiä villakerroksia repimällä.

Huovutettu työ muodostuu useasta villakerroksesta. Huovutus onnistuu paremmin, jos kuitusuunta vaihtelee eri kerroksissa. Eri värisillä kerroksilla voi leikitellä:  huovuttuessaan ne kuultavat toistensa läpi. Huovutettuun työhön voi lisätä pieniä määriä langanpätkiä, erikoiskuituja tai kankaanpaloja. Villa pystyy tunkeutumaan myös harsomaisen kankaan läpi. Huovutettua työtä voi esim. kirjailla jälkikäteen. Huomioi työtä suunnitellessa, että villa kutistuu huovutettaessa noin 30 - 40 %.

Asettele ohuehkot villakerrokset päällekkäin ja ristikkäin.
Kuva 1
Ripottele lämmintä mäntysuopa-vettä (mäntysuopaa n.  1rkl/puoleen litraan) työn päälle. Painele villakerroksia, jotta kaikki kerrokset kostuvat. Aloita huovutus pyörivin, kevyin liikkein.
Kuva 2
Huovuta pyörivin, kevein liikkein. Käännä välillä työ, jos vain mahdollista.
Kuva 3
Olet valmis siirtymään seuraavaan vaiheeseen, kun pinsettiotteella kokeiltaessa työstä ei enää irtoa kuituja/kuitukerroksia.
Kuva 4

Huovutuksen työvaiheet

1.    Asettele ohuehkot villakerrokset päällekkäin ja ristikkäin. Kerroksien määrä riippuu haluamastasi työn paksuudesta. Voit asetella muita materiaaleja villakerrosten alle ja päälle. Kuva 1

2.    Ripottele lämmintä mäntysuopa-vettä (mäntysuopaa n.  1rkl/puoleen litraan) työn päälle. Painele villakerroksia, jotta kaikki kerrokset kostuvat. Aloita huovutus pyörivin, kevyin liikkein. Kuvat 2 ja 3

3.    Käännä välillä työ, jos vain mahdollista. Jatka huovutusta. Olet valmis siirtymään seuraavaan vaiheeseen, kun pinsettiotteella kokeiltaessa työstä ei enää irtoa kuituja/kuitukerroksia. Kuva  4

4.    Aloita vanuttaminen: vanuttaminen on kovakouraisempaa käsittelyä, jossa voit hakata työtä pöytää vasten, puristella, käännellä, väännellä... Vanutettaessa työ kutistuu ja paksunee.

5.    Pese työ vuoroin kuumalla ja kylmällä vedellä juoksevan hanan alla. Viimeistelyvaiheessa saippuavesi pestään pois. Samalla työ kutistuu ja paksunee lisää.

6.    Purista ylimääräinen vesi pois. Asettele työ muotoonsa ja anna kuivua ilmavassa tilassa.

 

Ohje

Marika Sarha | Projektipäällikkö | Elämää käsillä-projekti, Eloisa-ikä ohjelma 
Puh. 040 7257 346 | marika.sarha@elakeliitto.fi 

 

Kuvat

http://www11.edu.fi/materiaali/