Purkkeja kierrätysmateriaaleista

Olki päällysteinen pahvipurkki

 1. Leikkaa pahvista rasian pohjaksi pyöreä kiekko. Mallipurkin pohjan halkaisija on 9cm.
 2. Mittaa kiekon ympärysmitta ja leikkaa sen mukaan hieman pidempi suorakaiteen muotoinen pala. Suorakaiteen toisen sivun mitan voit määritellä itse purkin korkeuden mukaan. Mallikappaleen korkeus on 6cm.
 3. Päällystä rasia esimerkiksi liimaamalla sen pintaan silitettyä olkea. Siisti reunat leikkaamalla ylitulevat oljet pahvin kanssa tasan.
 4. Kierrä pahviseinämä pohjan kokoiseksi sylinteriksi ja liimaa lyhyet reunat toisiinsa. Anna kuivua. Laita liiman kuivumisen ajaksi pyykkipoika pitelemään seinämiä kiinni toisissaan.
 5. Levitä liimaa pohjakiekon reunoihin ja liimaa purkin seinämät pohjakiekon ympärille.

Kierrätyshuopapurkki parketin asennushuovasta

 1. Leikkaa paksusta pahvista, esimerkiksi pahvilaatikon pahvista, purkin pohjaksi pyöreä kiekko. Pohjasta saa tukevamman jos pahvin laittaa kaksin kerroin.
 2. Mittaa kiekon ympärysmitta ja leikkaa sen mukaan hieman pidempi suorakaiteen muotoinen pala huovasta. Suorakaiteen toisen sivun mitan voit määritellä itse purkin korkeuden mukaan.
 3. Rei’itä huovan lyhyille sivuille koristepunosta varten reiät reikäpihdeillä.
 4. Levitä liimaa reilusti huopaseinämän lyhyeen sivuun. Kierrä huopaseinämä sylinteriksi niin, että sen halkaisija on sama kuin pahvisessa pohjakiekossa.
 5. Pujottele koristepunos reikiin ja sido punoksen päät sisälle umpisolmuun tai tee ulkopuolelle koristeeksi rusetti. Aseta painon alle kuivumaan.
 6. Kun liimaus on kuivunut levitä liimaa pohjan reunoihin. Aseta huopaseinämä pohjan ympärille ja anna liimauksen kuivua.

Aikakauslehdistä rakennettu purkki

 1. Leikkaa aikakauslehdestä sivuja.
 2. Mieti minkä korkuisen purkin haluat tehdä ja leikkaa sen levyisiä suikaleita irti leikkaamistasi sivuista. Kuvan malli on tehty 10cm leveistä suikaleista.
 3. Leikkaa suikaleet vielä pituussuunnassa puoliksi.
 4. Levitä liimaa suikaleen lyhyelle sivulle ja kierrä paperi rullalle lyijykynän ympärille. Liimattu reuna kiertyy viimeiseksi.
 5. Paina hetki sormilla liimauskohtaa ja toista sama muille suikaleille. Anna paperiputkien kuivua.
 6. Leikkaa paksusta pahvista, esimerkiksi pahvilaatikon pahvista, kiekko purkin pohjaksi. Pohjasta saa tukevamman jos pahvin laittaa kaksin kerroin.
 7. Aloita seinämän kokoaminen vaakatasossa. Levitä liimaa aina paperiputken toiseen reunaan ja paina seuraava putki kiinni. Toista muille putkille. Sovita välillä syntyvää seinämää pohjakiekon ympärille, jolloin tiedät kuinka monta paperiputkea tulee vielä liimata. Anna kuivua hetki.
 8. Levitä liimaa pohjan reunoihin ja kierrä seinämä sen ympärille. Liimaa myös seinämän alku- ja loppupäät toisiinsa.