Nahkan embossaus

Nahkaa voidaan kuvioida embossaamalla eli painelemalla tai piirtämällä kostutetun nahkan pintaan kuvioita. Menetelmään sopii ainoastaan parkkinahka. Parkitseminen on nahkan käsittelyssä yksi työvaihe, jonka tarkoituksena on tehdä herkästi pilaantuvasta ja lämpöä huonosti kestävästä vuodasta säilyvä, lämpöä kestävä ja hyvin muokkautuva raaka-aine.

Ohje:

  1. Aseta valmiiksi muotoon leikattu nahkapala puhtaalle alustalle esim. suojamuovin päälle sileä puoli ylöspäin.
  2. Ota muovi- tai lasikulhoon vettä. Metallikulhon käyttö voi aiheuttaa reaktion, jonka johdosta nahka värjäytyy. Tarvitset myös puhtaan sienen.
  3. Kostuta sieni ja rutista osa vedestä pois.
  4. Kostuta nahka molemmilta puolilta kevyesti puhtaalla sienellä töpöttäen. Älä käytä liikaa vettä!
  5. Anna nahkan kuivua kunnes sen väri on palannut lähelle alkuperäistä väriä ja se tuntuu viileältä. Tähän menee aikaa n. 20 minuuttia ympäristön lämpötilasta ja ilmanvaihdosta riippuen.
  6. Nahka on nyt valmis kuviointiin. Kuvioita voit painamalla piirtää nahkan pintaan esimerkiksi sukkapuikoilla tai muilla metallisilla tai puisilla puikoilla. Kärki ei kuitenkaan saa olla aivan terävä ettei se riko nahkan pintaa. Kuvioita voi myös painella nahkan pintaan esimerkiksi kuviopyörällä/taikinapyörällä, kuvio meisteillä (esim. numero- ja kirjainmeistit) tai muilla kovilla esineillä, joissa on kiinnostava pintakuvio.
  7. Jos nahka tuntuu kuivuvan kuvioinnin aikana liikaa voit kostuttaa sitä kevyesti uudelleen.

Kuvioinnin lisäksi nahkaa on mahdollista myös pakottaa kolmiulotteiseen muotoon. Tällöin pyöreäpäisellä puikolla painelemalla nahkaa pakotetaan haluttuun muotoon. Esimerkiksi nahkaisen kukan terälehdet saadaan kolmiulotteisiksi painelemalla muotoon leikatun kukan terälehtien nahkaa suunnaten painelevat vedot keskeltä ulospäin. Reunat alkavat kohota hiljalleen ja keskusta jää kuopalle. Kun kukan muoto on sellainen kun haluat, voit vielä piirtää ohuemmalla tikulla nahkan pintaan kukan yksityiskohdat.

Anna tuotteiden kuivua rauhassa, jonka jälkeen muoto ja kuviot säilyvät nahkassa.