Nahkan polttokuviointi

Nahkaa on helppo kuvioida myös polttamalla sen pintaan kuvioita. Tähän tekniikkaan sopii lähtökohtaisesti mikä tahansa nahka mukaan lukien keinotekoisesti pinnoitetut nahkat. On kuitenkin hyvä testata menetelmää koepalaan ennen varsinaisen tuotteen kuviointia - jotkut nahkatyypit nimittäin reagoivat polttokuviointiin voimakkaasti rypistyen. Kuviointi onnistuu helpoiten polttokolvia käyttäen. Markkinoilla on useita polttokolveja, joiden mukana tulee koristeluteräsarja.

Ohje:

  1. Ota polttokolvi esiin ja vaihda siihen haluamasi koristeluterä kolvin ollessa vielä kylmä. Useimmissa malleissa terässä on kierteet joten kierrä terä paikoilleen.
  2. Aseta pöydälle jokin palamaton alusta. Esimerkiksi kaakelilaatta, uunipelti tai lasilevy sopivat hyvin tarkoitukseen. Siivoa pöydältä kaikki turha tavara pois ja varmista työskentelypisteen paloturvallisuus.
  3. Aseta nahkatyösi alustan päälle tasaisesti.
  4. Laita polttokolvin johto pistorasiaan ja aseta se palamattoman alustan päälle kolvin telineeseen. Virtaan kytkeminen jälkeen kolvi alkaa hiljalleen kuumentua. Kuumentumisessa menee korvista riippuen useita minuutteja.
  5. Älä koske enää kolvin terään, ettet polta itseäsi!
  6. Testaa kolvin lämpöä alustan päällä koepalaan. Paina kolvin kärki pystyasennossa kevyesti nahkan pintaan ja nosta pois. Kuviosta pitäisi tulla tasainen ja koko kuvion tulisi toistua. Jos kuvio jää heikoksi kokeile pitää kolvin terää nahkan pinnassa hieman pidempi aika tai anna kolvin vielä lämmetä lisää.
  7. Kuvioi tuotteesi haluamallasi tavalla. Teräväkärkisellä päällä voit kokeilla myös nahkan pintaan piirtämistä tai kirjoittamista.
  8. Jos haluat vaihtaa kesken kuvioinnin toiseen kuvioterään tee se metallipihtien avulla. Irrota kolvi virrasta. Tartu pihdeillä kuviointiterään ja kierrä se irti. Valitse uusi terä ja kierrä se pihtien avulla tilalle. Kytke kolvi takaisin virtaan ja jatka kuviointia kolvin kuumennuttua takaisin sopivaan lämpötilaan.
  9. Työskentelyn lopuksi irrota kolvi pistorasiasta ja aseta se telineeseensä palamattomalle alustalle. Anna jäähtyä täysin ennen varastointia!