Pajukaitaliina/pannunalunen

Tarvikkeet:

 • Tasapaksua kuivaa pajua
 • Ohutta nahkanyöriä, juutti- tai pellavanyöriä tms. tai ohutta rautalankaa/kukkalankaa
 • Sakset
 • Oksasakset
 • Mitta
 • (Helmiä)

Ohje:

 1. Leikkaa pajusta oksasaksilla sen mittaisia pätkiä kun haluat kaitaliinasi leveyden olevan.
 2. Mieti kuinka pitkän liinan haluat tehdä ja leikkaa 4 pätkää nyöriä pajujen sitomiseen. Pituuden tulee olla kaksin kerroin taitettuna noin kolme kertaa niin pitkä kun haluat kaitaliinan olevan.
 3. Ota ensimmäinen paju ja aseta se nyörin keskikohtaan. Sido jokainen nyöri keskikohdastaan kiinni pajuun tasaisin välein. Tee umpisolmu ja kiristä kunnolla.
 4. Sido seuraava paju niin, että paju jää aina nyörien väliin. Yksinkertainen solmu riittää pajujen väleihin, käytä umpisolmua vasta työn reunassa. Jos käytät sidontaan kukkalankaa kierrä lankoja itsensä ympärille muutama kerta. Jatka kunnes kaitaliina on halutun mittainen.
 5. Viimeistele työ leikkaamalla ylimääräiset nyörit lyhyiksi.
 6. Halutessasi voit pujottaa väleihin tai päättelykohtaan helmiä koristeeksi.

Huom! Jos käytät tähän työhön tuoretta pajua voi sidonta jäädä kuivumisen jälkeen löysäksi. Käytä siis kuivatettua pajua.

Jos teet työstä pienemmän neliön muotoisen työn voi sitä käyttää sellaisenaan pannunalusena. Myös pitkä pajuinen kaitaliina suojaa pöytää ja sen päälle voi nostaa kuumia tarjoiluastioita ja kattiloita. Sidontaan sopii myös ohut rautalanka tai ns. kukkalanka.

Ohje: Elämää käsillä ja Vihreä Veräjä