Miehet ja kädentaidot

Kädentaitojen harrastaminen sekä niiden käyttäminen osana auttavaa vapaaehtoistyötä on kasvussa Eläkeliitossa. Suurin osa toimintaan osallistujista on naisia. Miehet ja kädentaidot -pilotti etsi tapoja, joilla miesten osallisuutta voitaisiin kasvattaa. Pilotti toteutettiin vuosina 2014-2015 Eläkeliiton Satakunnan piirissä, Vammalan yhdistyksessä.

Toiminnan tavoitteet ja sisältö lyhyesti

Tavoite 1. Luodaan malli miehiä kiinnostavasta kädentaitotoiminnasta. Malli on monistettavissa myös valtakunnallisesti. 

Tavoite 2. Kädentaitojen ohella koulutuspilotin tavoitteena oli vastata myös sosiaalisiin tarpeisiin: yhdessä tekeminen ja yhteiset retket ovat olennainen osa koulutuspilottia.

Tavoite 3. Luovuuden lisäksi tavoitteena oli kartoittaa niitä kädentaitoihin liittyviä vapaaehtoistoiminnan tapoja, jotka voisivat kiinnostaa miehiä.

Koulutuspilotin kesto oli kaksi lukukautta, tammikuusta kesäkuuhun ja elokuusta joulukuuhun. Koulutuspilotille oli rakennettu alueelliseen perinteeseen, luonnonmateriaaleihin ja vuodenkiertoon liittyvä koulutusrunko. Suunnittelun pohjalla olivat palautteet Elämää käsillä-peruskursseilta. Suunnitelmaa tarkennettiin yhteistyössä ryhmän kanssa.

Runsaan kiinnostuksen vuoksi ryhmiä päätettiin perustaa kaksi. Toinen ryhmä kokoontuisi kädentaitojen ohjaajan johdolla Vammalan Seuratalolla ja toinen puolestaan kuljetuskalustolle tarkoitetussa autotallissa yhdistysaktiivin vetämänä. 

Pilotin pohjalta voidaan sanoa, että miehille yhdessäolo ja käsitöiden ”tekemisen meininki” oli tärkeää. Vaikka miehet kokivatkin tekemisen tärkeäksi, kokivat he ainakin yhtä tärkeäksi ryhmän. He viihtyivät, ja toivoivat jatkoa. He olisivat valmiita itse osallistumaan ohjaamiseen omien taitojensa mukaan, maksamaan toiminnasta tai rahoittamaan toimintaansa tehdyllä työllä, kuten käsityötuotteiden myyjäismyynnillä.

Pilottikokeilun kädentaitotehtävät syntyivät vertaisohjaajien toimesta, ryhmän mielipiteitä kuullen. Näin ollen syntynyt ohjepankki on mitä suurimmassa määrin sellainen, joka kiinnostaa ikämiehiä. Tehtävät ovat käyttöesineitä, sopivia itselle, lahjaksi, myyjäisiin tai arpajaisiin.

Vetäjän taustalla ei ollut merkitystä ryhmän toimivuuden kannalta. Tärkeämpää oli että vetäjä oli vertainen – henkilö, jota oli helppo lähestyä, ja joka osasi suhteuttaa tehtävät juuri omalle ryhmälle sopivaksi. Miehet ja kädentaidot –vertaisohjaajat olivat asiastaan innostuneita, hyvän hengen nostattajia. 

Pilottikokonaisuus oli onnistunut, vaikka siitä ei suoraan pysyvää kädentaitoryhmää syntynytkään. Ryhmän sisällä oli kuitenkin syntynyt kiinnostus ryhmäläisten tapaamiseen vapaamuotoisissa tapaamisissa myös organisoidun toiminnan päätyttyä. Kokeilu osoitti, että käsityö kiinnostaa myös miehiä. Ikämiehiä saadaan mukaan, kun sille luodaan puitteet. Tarvitaan tilat, idea ja muutamia innostuneita toiminnan aloittajia. Käsityöllä on vahva sosiaalinen ulottuvuus sukupuolesta riippumatta.

Pilotin kokoontumiskertojen sisällöt:

Ryhmä 1, kokoontuminen autotallissa

Kevät

1. Suunnittelukerta.

2. Paikallisen nahkapajan tuotantoon ja tuotteisiin tutustuminen.

3.Työkalujen teroitusta, linnunpönttöjen valmistusta 

Elämää käsillähttp://elamaakasilla.fi/materiaalit/ohjeet/muut-materiaalit/linnunpoenttoe/ 

4. Saapasrenkien valmistus  Elämää käsillähttp://elamaakasilla.fi/materiaalit/ohjeet/muut-materiaalit/saapasrenki/ 

5. Kukkalaatikoiden valmistus Elämää käsillähttp://elamaakasilla.fi/materiaalit/ohjeet/muut-materiaalit/kukkalaatikko/

6. Vihtojen tekoa

Syksy

1. Syksyn suunnittelukerta, yhdessä oloa ja esim. saunomista ja/tai makkaran paistoa. 

2. Saunan lauteille päänalusien valmistus, esimerkkikuva (ei ohjetta)  Elämää käsillähttp://www.pinetta.fi/node/32

3. Katajaisten pannunalusien valmistus, esimerkkikuva (ei ohjetta)Elämää käsillähttp://www.puutalli.fi

4. Tuulikellojen valmistusta (miesten kurssin tuulikelloon ei ohjetta, esimerkkikuva: Elämää käsillähttps://www.kodinterra.fi/fi/terra/tuulikello-alumiini )

Elämää käsillä-jatkokurssilla tehty tuulikello: Elämää käsillähttp://elamaakasilla.fi/materiaalit/ohjeet/muut-materiaalit/tuulikello/ 

5. Retki. Pilotin lopetus, tutustuminen yhdessä valittuun retkikohteeseen esim. ruukkiin, museoon, paikalliseen käsityöyrittäjään tms.

 

Ryhmä 2, kokoontuminen seurantalolla

Kevät

1. Suunnittelukerta.

2. Paikallisen nahkapaja tuotantoon ja tuotteisiin tutustuminen.

3. Metallilankatyön valmistus (vadit, tuikkuastiat, leipäpistin)

Elämää käsillähttp://elamaakasilla.fi/materiaalit/ohjeet/metallityoet/metallilankapunonta/

4. Nahkatyön valmistus (silmälasikotelo, nahkanauhalla ompelu). Ompelun periaate:

Elämää käsillähttp://kotiliesi.fi/kasityot/askartelu-ompelu/ompele-pieni-nahkapussi 

5. Pajulla ja risuilla punontaa (amppeli, kranssit, koristeet) Eräs toteutetuista töistä:

Elämää käsillähttp://risusta.fi/risusta.fi/koko/sydan.htm 

6. Vihtojen tekoa.

Syksy

1. Syksyn suunnittelukerta. Yhdessä oloa esim. saunomista ja/tai makkaran paistoa. 

2. Tuulikellojen valmistus (kts edellinen)

3. Luutien valmistusta Elämää käsillähttp://www.risusta.fi/ohjeita/luuta.htm 

4. Havupallojen valmistus. Opastusvideo: Elämää käsillähttps://youtu.be/yeXadUGsfpk 

5. Retki. Pilotin lopetus, tutustuminen yhdessä valittuun retkikohteeseen esim. ruukkiin, museoon, paikalliseen käsityöyrittäjään tms.